5 Haziran Türkiye Çevre Haftası kapsamında Çekmeköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından renkli bir etkinlik düzenlendi. “Sıfır Atık Prensibine Uygun Atıkların Toplanması’’ temasıyla düzenlenen programa Reşadiye Mesire Alanı ev sahipliği yaptı.
Çekmeköy Belediyesi, Türkiye Çevre Haftası’nda Reşadiye Mesire Alanında okulların da katılımıyla bir farkındalık programı düzenledi. Yüzlerce öğrencinin katıldığı programda Çekmeköy Belediyesi Çevre Mühendisleri çocuklara uygulamalı eğitimler verdi. Yapılan etkinlikte gönüllü öğrencilere temiz çevre bilinci ve geri dönüşüm atıklar hakkında bilgilendirme de yapıldı. Öğrencilere, atık yağ, pil, ambalaj (kâğıt, plastik, metal, cam), cam ve atık elektronik atıklar gibi geri kazanılabilir bütün gruplar hakkında bilgiler eğlenceli atölyelerle anlatıldı. Öğrenciler eğitimlerin ardından uygulama safhasına geçerek, Reşadiye Mesire Alanında çöpleri toplayıp dönüştürme uygulaması gerçekleştirdi.
Şehrin Oksijen Deposu Çekmeköy
Özellikle çocuk ve gençlere çevre bilincinin aşılanması ve bunun sürdürülebilir hale gelmesini önemsediklerini kaydeden Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Varlı, şunları söyledi: ‘‘Bu etkinlik dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kutlanıyor. Temiz havası bol oksijeniyle Çekmeköy bir şifa bölgesidir. Ormanlar içinde barındırdığı bitkiler kuşlar ve böceklerle hayatımız üzerinde önemli yeri var. Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından 37 adet bitki çeşidi Reşadiye bölgesinde tespit edilmiştir. Çekmeköy, İstanbul’un eğlence ve mesire alanları, en iyi kaynak suları da Çekmeköy’de yer alır. Biz bu kaynakları gelecek nesillere bırakacağız, bizim dünyamız burası. Çekmeköy Belediyesi olarak hazırlıklarımızı yaptık ve çevreyi koruyacağız. Etkinliğimize katılan tüm öğrencilerimize ve öğretmenlere teşekkür ediyorum’’ dedi.
Gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakmak için çalışıyoruz
Çekmeköy Belediyesinde görevli Çevre Mühendisi Sema Erata Küçükdağ, “Türkiye Çevre Haftası’nı kutlamak üzere toplandık. Bu yılki temamız 'Dünyamız Hepimiz İçin Var'. Biz de bugün ormanlarımız da bir etkinlik düzenlemek istedik. İlk ve ortaokulu öğrencilerimizi buraya davet ettik. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakabilmek için çöp toplama etkinliği yaptık. Son olarak da hazırladığımız eğlence ile birlikte çocuklarımızı okullarına göndereceğiz.” dedi.
Çevremizi temiz tutmamız gerekiyor
Çekmeköy’de düzenlenen etkinliğe katılan 7’nci sınıf öğrencisi Merve Özdemir, ‘‘Bugün Çevre Günü için burada bir araya geldik. Etkinlik çok güzel başladı ve devam ediyor. Geri dönüşüm konusunda duyarlı olmalıyız. Çevremizi temiz tutmamız gerekiyor. Ben kendi imkânlarımla evde pil biriktiriyorum. Herkes bunu yapabilir. Bugün düzenlenen etkinlik için de Çekmeköy Belediyesi'ne teşekkür ederiz.” diye konuştu.
Sevgili komşularım
İstanbul’a 1980 yılında memleketim Ardahan’dan geldiğimde ilk ayak bastığım yer Çekmeköy olmuştu. Yeşili, doğası ve havasıyla İstanbul’un en önemli yerlerinden birisine gelmiş olmam benim için yeni hayaller kurmama da vesile oldu.
Çekmeköy, benim yaşamaya başladığım yıllarda beldeydi. 2009 yılında ilçe olan Çekmeköy’e Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli beldeleri katıldı. 2009 yılında yaklaşık 155 bin olan nüfusu bugün 300 binleri buldu.
İlçenin gelişmesi için 15 yılda yapılan çalışmalar, yatırımlar önemli. Ancak aynı oranda da ihtiyaçlar artıyor. 38 yıllık belediyecilik tecrübem bu güzel ilçeye doğru ve sürdürülebilir projeler yapmam için büyük bir şans. 21 mahallemizde yaşayan komşularımın nelere ihtiyaçları var, ne istiyorlar bunların tamamını biliyorum.
40 yıl önce geldiğim Çekmeköy’de yeni bir dönemin başlamasına vesile olan tüm komşularıma şükranlarımı sunuyorum. 45 günlük seçim çalışması sürecimde bana kol kanat geren, destek olan ve bu onurlu göreve gelmeme vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Çekmeköy’de çocuklarımıza, gençlerimize, yaşlılarımıza, emeklilerimize, esnafımıza, çalışanlarımıza kısaca bu ilçede yaşayan herkese eşit mesafede olacağım. Arkadaşlarımla birlikte daha iyi, daha sürdürülebilir bir Çekmeköy yaratacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Belediyemizde çalışan 1508 personelimizle birlikte omuz omuza, dayanışma içerisinde halkımıza hizmet edeceğiz. Güler yüzlü Çekmeköy için el ele vermeliyiz. Çalışma arkadaşlarımda bu heyecanı gördüm. Yeter ki bir olalım, birlikte olalım.
Çekmeköy; daha fazla yatırım, daha fazla sanat, daha fazla kültürle adından söz ettirecek. Tüm komşularımın yüzlerinden gülümseme eksik olmayacak. Çekmeköy’de yatağa hiçbir çocuğumuz aç girmeyecek. Herkesin “ÇERKEZ BAŞKANI” olacağım. Sözüm söz…
Orhan ÇERKEZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
1962 yılında Ardahan'da dünyaya gelen Orhan Çerkez, 1980 yılından bu yana Çekmeköy'de ikamet etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Orhan Çerkez, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde tamamlamıştır. Çerkez, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Şehircilik Bölümü'nde de yüksek lisans yapmıştır.
1985 yılında Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde devlet memuru olarak göreve başlayan ve bu birimde yöneticilikte yapan Çerkez; 2009’da yürürlüğe giren kanunla birlikte, tecrübe ve birikimleriyle halka hizmet için ilçe statüsü kazanan Ataşehir Belediyesi’nde göreve başladı.
Ataşehir Belediyesi'nde 2009 ‘da sırasıyla; İdari İşler Amiri ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan Çerkez, 2016 yılından 2023 yılına kadar ise Ataşehir Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek sosyal demokrat belediyecilik kültürüyle vatandaşlara hizmet etti.
38 yıllık belediyecilik tecrübesiyle kazandığı deneyimlerin yanı sıra; kamu yararını gözeten birçok vakıf, federasyon, sivil toplum kuruluşu ve dernekte aktif görev alan, 31 Mart 2024’te yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde ipi göğüsleyen Orhan Çerkez, bu birikimi şimdi Çekmeköy ve Çekmeköylüler için yapacağı projelerle hayata geçirecek.